Op 7 juni organiseerde SchuldenlabNL in samenwerking met de ING de bijeenkomst “PACT II Schuldenzorgvrij Nederland: Stap voor Stap.” Het doel van de bijeenkomst is het verlagen van de enorme last die schulden veroorzaken, voor zowel burgers, gemeenten, organisaties als de maatschappij.

Toespraken Minister Carola Schouten, Koningin Máxima woont bijeenkomst online bij

Koningin Máxima verzorgt het slotwoord

De schuldenproblematiek staat hoog op de agenda in Nederland. Dat uit zich onder andere in veel diverse schuldhulpmethoden die naast elkaar bestaan. Tijdens het event maakten de aanwezigen kennis met schuldhulpmethoden waarmee gemeenten het verschil kunnen maken voor klanten, medewerkers van de gemeente en voor mensen met financiële problemen. Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen hield een inspirerende toespraak. Hare Majesteit Koningin Máxima, al sinds 2022 erevoorzitter van SchuldenlabNL, verzorgde online het slotwoord van het event.  

Presentatie van 8 schuldhulpmethoden

Tijdens de bijeenkomst maken aanwezigen kennis met 8 effectieve schuldhulpmethoden van SchuldlabbNL: 

  1. De Doorbraakmethode
  2. De Nederlandse Schuldhulproute
  3. Collectief Schuldregelen (maakt onderdeel uit van het NVVK arrangement, net als het Schuldenknooppunt en het Saneringskrediet)
  4. Het Jongerenperspectieffonds
  5. De Voorzieningenwijzer
  6. Plinkr Hub
  7. Over Rood
  8. ‘Hoe word je rijk?’

Al 150 gemeenten zetten deze schuldhulpmethoden succesvol in om hun inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen bij het verminderen van schulden. Tijdens de bijeenkomst werdmet wethouders als Arjen Maathuis(gemeente Almelo) en bedrijven als ING welke stappen we gaan zetten naar een schuldzorgvrij Nederland. 

De bijeenkomst was gericht op wethouders en mensen die bij de gemeenten werken met armoede en/of schulden in hun portefeuille. 

Martijn Schut en Nico Wuarbanaran
Martijn Schut en Nico Wuarbanaran van het NVVK Serviceteam

Collectief Schuldregelen

In 2018 is Collectief Schuldregelen in Den Haag als zeer succesvolle pilot begonnen. Hierop heeft het Schuldenlab de aanpak opgenomen in het pact: “Op weg naar een schuldenzorgvrij Nederland.” Collectief Schuldregelen maakt samen met het Schuldenknooppunt en het Saneringskrediet deel uit van het NVVK arrangement, de initiatieven versnellen het schuldregelproces. De 3 facetten van het NVVK arrangement zijn: 1 schuld, 1 deal, 1 kanaal. 

Collectief Schuldregelen via het Schuldenknooppunt

Met Collectief Schuldregelen geven schuldeisers bij een saldoverzoek vooraf akkoord op een schuldregeling. Zo kan er een processtap worden overgeslagen. Met het Schuldenknooppunt communiceren schuldhulpverleners en schuldeisers via 1 kanaal met standaardberichten. 

Collectief Schuldregelen via het Schuldenknooppunt zorgt voor snellere doorlooptijden, minder rompslomp bij gemeenten en schuldeisers en eerder schuldenrust bij mensen met geldzorgen. 

Meer weten over het Schuldenknooppunt?

Wilt u meer weten over het Schuldenknooppunt? Het Schuldenknooppunt organiseert elke maand informatiebijeenkomsten waarvoor u zich kunt aanmelden. Contact opnemen met het service team kan uiteraard ook. Aansluiten gaat in twee eenvoudige stappen. De snelste manier is om aan te sluiten via het webportaal voor schuldeisers en schuldhulpverleners. We helpen u graag op weg.