Hoe werkt het Schuldenknooppunt
voor software ontwikkelaars

Het is mogelijk om een koppeling te maken met eigen software en het Schuldenknooppunt. Hiervoor zijn sets van webservices beschikbaar die met SOAP/XML kunnen worden aangesproken via een met certificaten beveiligde server-server verbinding. Naast onze vertrouwde SOAP/XML-koppeling hebben we nu een nieuw REST-koppelvlak ontwikkeld dat volledig voldoet aan de hedendaagse standaarden en beveiligingseisen. Met deze nieuwe koppeling willen we de toegankelijkheid en efficiëntie in het gegevensuitwisselingsproces verder verbeteren. De SOAP/XML-koppeling blijft uiteraard ook gewoon beschikbaar.

Helpdesk

Maak je al gebruik van het Schuldenknooppunt en heb je een vraag of wil je iets melden? Geef het door aan onze Helpdesk.

Modules

In het Schuldenknooppunt zijn voor verschillende modules specifieke flows beschikbaar, waarvoor een aansluiting kan worden gerealiseerd:
Proces Flow
Schuldregelingen SB/SK
Waarborgfonds saneringskredieten WSK

Berichtdefinities

Voor elke flow zijn berichtdefinities beschikbaar. Alle berichtdefinities zijn gedocumenteerd in het documentatieportaal:

Stappenplan voor ontwikkeling van de koppeling

schuldenaar

Om als software ontwikkelaar toegang te krijgen tot de ontwikkelomgeving van het Schuldenknooppunt kun je het volgende formulier invullen.
Wil jij je organisatie aanmelden? Gebruik dan eerst het reguliere aanmeldformulier.

schuldenaar

In reactie op de aanvraag krijg je:

  1. In de toolkit zitten alle wsdl’s en is een testtool opgenomen met voorbeeldcode en de mogelijkheden om het eigen berichtenverkeer zelf volledig door te kunnen testen.
  2. Een self-signed ontwikkelcertificaat
    Met het ontwikkelcertificaat kan toegang worden verkregen tot de ontwikkelomgeving van het Schuldenknooppunt.
    (In de productieomgeving wordt met PKIO Private Server certificaten gewerkt; deze is dus niet benodigd voor de ontwikkelomgeving).
3

Draag zorg voor de ontwikkeling van de eigen adapter die de webservices van het Schuldenknooppunt aan kan spreken.

  1. Middels de testtool kan de communicatie volledig zelfstandig worden doorgetest.
4

Acceptatie van de aansluiting 

  1. Zodra de testprocedures van de testtool volledig en goed werkend zijn doorlopen, kan de aansluiting ter acceptatie worden aangeboden. Middels een aantal gescripte testroutines zal de goede werking dan ook vanaf de zijde van het Schuldenknooppunt worden vastgesteld.

Contact opnemen

Heb je behoefte aan een nadere toelichting, neem dan contact op met Bart van de Ven via b.vandeven@schuldenknooppunt.nl.

Voor vragen over privacy kun je contact op nemen via privacyofficer@schuldenknooppunt.nl

Voor vragen over security kun je contact op nemen via securityofficer@schuldenknooppunt.nl

Technisch projectleider Schuldenknooppunt Bart van de Ven

Veelgestelde IT vragen
over hoe het Schuldenknooppunt werkt voor softwareontwikkelaars

Maakt het Schuldenknooppunt gebruik van Log4j software?

Nee, het Schuldenknooppunt maakt geen gebruik van Log4j software. In december 2021 bracht het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en veiligheid, een nieuwsbericht uit over een kwetsbaarheid in Log4j software. Het betreft een beveiligingslek dat vele systemen en daarmee bedrijven en instellingen raakt. Omdat het Schuldenknooppunt geen gebruik maakt van Log4j software is er geen bedreiging of gevaar voor organisaties die gegevens uitwisselen via het Schuldenknooppunt.

Hoe is de privacy bij gebruik van het Schuldenknooppunt gewaarborgd?

Bij het ontwerpen van het Schuldenknooppunt is het principe van data protection by design toegepast. Berichten worden versleuteld via het Schuldenknooppunt verzonden. De privacyrisico’s zijn dan ook beperkt. De uitgevoerde DPIA toont dit ook aan. Deze stelt vast dat het (naast een duidelijke rolverdeling tussen partijen) vooral van belang is dat het Schuldenknooppunt zo is ingericht dat deelnemers er conform de privacywet- en -regelgeving gebruik van kunnen maken. Dit blijkt inderdaad het geval te zijn.

NB: Indien je het webportaal zal gebruiken zonder aansluiting op het eigen systeem dan gebruik je eHerkenning in plaats van een PKIO certificaat.

Hoe sluit ik met meerdere organisatieonderdelen aan?

Als er vanuit verschillende bedrijfsonderdelen afzonderlijk facturen worden verstuurd, dan is het van belang dat dit voor de schuldhulpverlener zichtbaar is in het Schuldenknooppunt. Ieder bedrijfsonderdeel is feitelijk een afzonderlijke crediteur en dient afzonderlijk berichten te ontvangen en te versturen via het Schuldenknooppunt. Dit betekent dat elk bedrijfsonderdeel zich dient aan te melden bij het Schuldenknooppunt. Indien gewerkt wordt via het webportaal, kan de beheerder instellen welke medewerker gekoppeld moet worden aan welk bedrijfsonderdeel, zodat iedereen met eHerkenning in kan loggen en enkel de gegevens kan inzien van het eigen bedrijfsonderdeel. Wordt gebruik gemaakt van een rechtstreekse systeemaansluiting, dan moet voor ieder bedrijfsonderdeel een pkio-certificaat worden geïnstalleerd.

Welke gegevens zijn nodig om je aan te melden voor het Schuldenknooppunt??

Voor het aanmelden zijn onder andere de volgende gegevens nodig:
- Algemene organisatiegegevens als adres, bankrekeningnummer (s) en KvK-nummer
- Gegevens van verschillende contactpersonen
- Abonnementscategorie
- Digitale handtekening van tekeningsbevoegde