Wat kun je verwachten?
Al 397 mensen hebben deelgenomen aan een informatiebijeenkomst voor schuldhulpverleners en schuldeisers over het Schuldenknooppunt. Elke maand organiseren we deze bijeenkomsten om alle vragen en onzekerheden die er zijn over aansluiten op het Schuldenknooppunt weg te nemen. We hebben inmiddels al vele bijeenkomsten gehouden waar veel interesse voor is. Hieruit blijkt dat het Schuldenknooppunt leeft bij zowel schuldhulpverleners, als schuldeisers. In dit blog vertellen we meer over wat je tijdens een bijeenkomst mag verwachten.
Informatiebijeenkomst voor schuldhulpverleners en schuldeisers: kick-off door Marianne Oostrik
Tijdens de bijeenkomst houdt Marianne Oostrik, projectleider Schuldenknooppunt, een presentatie waarin ze vertelt hoe het Schuldenknooppunt tot stand is gekomen. En hoe belangrijk de rol van alle partijen die hebben meegedacht is geweest, en nog steeds is. Daarna legt Marianne uit hoe het uitwisselen van digitale berichten werkt en op welke 2 manieren u kunt aansluiten. Met een korte business case laten we de voordelen van werken met het Schuldenknooppunt zien.
Veiligheid staat voorop: privacy by design!
Marianne legt uit waarom het Schuldenknooppunt volledig veilig en AVG proof is: er worden geen gegevens opgeslagen, het Schuldenknooppunt functioneert als een digitaal postkantoor. Door het uitvoeren van tests en DPIA’s wordt de veiligheid gewaarborgd.
Ook aan bod tijdens informatiebijeenkomst voor schuldhulpverleners en schuldeisers: Privacy en security
Privacy
- Privacy by design
- DPIA (Data Protection Impact Assessment)
- Privacy officer
- FG
Beveiliging
- Systeemkoppeling: PKI Overheidscertificaat
- Webportalen: eHerkenning niveau 3
- Security Assessment inclusief pentest
Binnen 3 jaar de standaard voor communicatie bij schuldregelen
Op dit moment is het de ambitie om dé standaard te worden voor berichtenuitwisseling in fase 2 van het schuldhulpverleningsproces: de stabilisatie- en schuldregelfase.
Scope van het Schuldenknooppunt
Maar, we denken breder. Het Schuldenknooppunt kan in de toekomst verder worden uitgebreid. Tijdens de presentatie laat Marianne zien in welke richting er wordt gedacht. Wil je zelf meedenken, dan kan dat! Neem gerust even contact met ons op.
Hieronder een video opgenomen tijdens een van de afgelopen informatiebijeenkomsten
Demo van het Schuldenknooppunt door Bart van de Ven
Bart van de Ven, projectleider ICT Schuldenknooppunt, laat tijdens de informatiebijeenkomst voor schuldhulpverleners en schuldeisers vervolgens voorbeelden zien van de berichten en legt uit dat de minnelijke schuldregeling via het Schuldenknooppunt eigenlijk een soort ‘vraag en antwoord spel’ is:
- er wordt een saldoverzoek gedaan
- schuldeisers reageren met antwoord
- schuldhulpverleners verzamelen de antwoorden
- er wordt een betaalvoorstel ontwikkeld en verstuurd
- hier komt een akkoord op (of niet)
- schuldregeling geslaagd (of nog niet)
Al deze berichten zijn volledig uitgewerkt in het Schuldenknooppunt. Bezoek ook het infoportaal op onze website voor meer informatie. Bart gaat daarna kort in op de technische details rondom de aansluiting op het Schuldenknooppunt en op het aanvragen van eHerkenning. Ook geeft hij een live demo met een kijkje achter de schermen van het Schuldenknooppunt via de webinterface voor schuldhulpverleners. Je krijgt te zien hoe je een dossier aanmaakt, welke berichten je kunt versturen en hoe het gehele proces verloopt.
Demo: nieuwe dossier maken in het Schuldenknooppunt
In het laatste deel van de bijeenkomst vertelt Marianne over Collectief Schuldregelen en NVVK convenanten en het Schuldenknooppunt. Ook gaat ze dieper in op de aansluitvoorwaarden. We eindigen met een lijst van de huidige deelnemers en welke partijen al hebben aangegeven te willen aansluiten.
Kosten en baten
Tijdens de bijeenkomst verduidelijken we wat de kosten zijn voor organisaties die aansluiten en hoe die worden berekend. Bekijk ook de kosten en baten pagina op onze website hiervoor.
Bij aanmelden vragen stellen
Direct wanneer u zich aanmeldt voor de bijeenkomst, krijgt u de kans om vragen te stellen. Maak daar gebruik van. We nemen aan het eind van elke bijeenkomst ruim de tijd om uw vragen te beantwoorden. De meestgestelde vragen vindt u ook terug op onze website.
Zelf ook informatiebijeenkomst Schuldenknooppunt organiseren?
Een van de mogelijkheden die wij bieden, is het organiseren van een thema bijeenkomst voor specifieke doelgroepen, zoals Kredietbanken, Waterschappen, Woningbouwcorporaties etc. Heeft u interesse in het organiseren van een bijeenkomst voor uw branche? Neem dan gerust contact met ons op. In de agenda op onze site kunt u zien welke bijeenkomsten er nu gepland zijn. Ook kunt u zich aanmelden. We hopen u binnenkort tijdens een bijeenkomst te mogen verwelkomen!