Op de foto: Evert Jan Slootweg (voorzitter Schuldenknooppunt) overhandigt de oproep aan Hans Biesheuvel (Directeur ONL). 
Foto’s door Tjitske Sluis

Op 14 december jl. vond het hartverwarmende kerstdiner van het Schuldenknooppunt plaats in de Kloosterkerk in Den Haag. De bijeenkomst gaf aanwezigen een boost van positieve energie om samen te verbinden en te versnellen via het Schuldenknooppunt. Zo kunnen mensen die financiële hulp vragen sneller worden geholpen, waardoor zij minder lang in de kou hoeven te staan.

De crypte van de Kloosterkerk was sfeervol aangekleed voor de bijeenkomst die de aanwezige topmanagers direct in kerststemming bracht. Het hoogtepunt was het ondertekenen van een gezamenlijke oproep om te verbinden en te versnellen. Keynote speaker Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL)  zal deze serieuze kerstboodschap, met het verzoek aan ondernemend Nederland ook snel aan te sluiten op het Schuldenknooppunt, een prominente plek geven op het kantoor van ONL.

Oproep aan organisaties om ook aan te sluiten

Na een korte terugblik op de afgelopen twee jaar, riep Evert Jan Slootweg aanwezigen op om samen te verbinden en te versnellen om de aansluiting op het Schuldenknooppunt hoog op de agenda te krijgen bij schuldhulpverleners en schuldeisers. De oproep werd ondertekend door Barbara Brandsen en Ischa Noteboom van de ANWB, Joost van Liere van Budget Thuis/Nutsgroep, André Groot van BVCM en Call2Collect, Jilt Akkerman van Cannock, Michel van Leeuwen van Flanderijn, Kaj van Brummelen van Gemeente Amsterdam Belastingen, Jan van der Hulst van gemeente Den Haag en NVVK, Guy Colpaert  van Intrum, Pieter Dekker van KPN, Marieke Vrisou van Eck van LVLB, Wouter Weijenborg van Menzis, Pieter Roos van Ministerie SZW, Connie Maathuis van NVI,  Evert Jan Slootweg van Stichting Schuldenknooppunt, Martin Neef van Vattenfall en Björn Faber van Vesting Finance. 

Aanwezigen  verwend door chefkok Pierre Wind en sous-chef Conrad 

Chef Pierre Wind kookte, samen met sous-chef Conrad, de sterren van de hemel. Conrad, die twee jaar geleden zelf nog op straat leefde, weet als ervaringsdeskundige hoe zwaar het is om met schulden te moeten leven. We weten ook  dat ‘liefde door de maag gaat.’ Met de bijzondere gerechten werden aanwezigen  ‘gestrikt’ om de missie van het Schuldenknooppunt kracht bij te zetten. 

Foto: het symbolische strikje op het voorgerecht van chef Pierre

Het volledige vegetarische diner was bereid met het bescheiden bedrag van slechts 4 euro per persoon. Koken met een beperkt budget is een herkenbare uitdaging is voor de vele gezinnen die op dit moment in financiële problemen verkeren. Door efficiënt gebruik te maken van ingrediënten, voedingswaren op een creatieve manier te (her-)gebruiken, liet Pierre ons zien dat het creëren van kostelijke smaken niet perse duur hoeft te zijn. 

Alle gangen waren buitengewoon smakelijk. Vooral het dessert was, om met Pierre te spreken, “echt kicken”! Aanwezigen genoten van de chocolade mousse met ananaskrokant, een mini-bloempotje met tiramisu (wat groei symboliseert) met ludieke honingraatkrokant. De sfeer was gemoedelijk. Zowel onder de gasten als onder de mensen die ons hielpen om het event tot een succes te maken.

Interactief gesprek wat kracht bijzet aan de oproep om snel aan te sluiten

Dagvoorzitter Milou Dijkman ging in gesprek met Connie Maathuis van de NVI, Wouter Weijenborg van Menzis, Martin Neef van Vattenfall en Jan van der Hulst van de gemeente Den Haag. Zij vertelden vanuit eigen ervaring waarom aansluiten op het Schuldenknooppunt de enige manier voorwaarts is. 

Wouter Weijenborg: “Vergelijk het oplossen van schulden met het blussen van een keukenbrand. Heb je de vlam in de pan, dan ga je ook niet eerst in de rest van je huis kijken wat er allemaal aan de hand is. Dan brand je huis af. Je kiest voor de snelste oplossing. Het deksel op de pan! Zo zie ik het Schuldenknooppunt ook. Als er een snelle oplossing mogelijk is, waarom zou je er dan voor kiezen om mensen lang in onzekerheid te laten met alle negatieve effecten op gezondheid, (werk) relaties en meer. Daarnaast versnelt het Schuldenknooppunt administratieve processen waardoor er  meer tijd is heeft om mensen ook preventief te helpen”

Hans Biesheuvel vraagt aandacht voor ondernemers met schulden

Tijdens het hoofdgerecht hield Hans Biesheuvel een sterk betoog over de vele ondernemers die schuldeiser zijn, en door de energiecrisis en terugbetaling van coronagelden nu ook  zelf geconfronteerd worden met de andere kant van de medaille. 

Hans Biesheuvel:
“Dit event had op geen beter moment kunnen komen. Want er is nogal wat aan de hand in Nederland. Corona heeft voor een schok in het Nederlandse bedrijfsleven gezorgd. Waar veel bedrijven nog redelijk goed door de coronacrisis zijn gekomen en er veel coulance was, moet er nu worden gestart met het terugbetalen van ca. 20  miljard aan uitgestelde belastingbetalingen. Daarnaast wordt ingeschat dat ondernemers kampen met private schulden van bijna 7 miljard. Dit is bijvoorbeeld het geld dat ze geleend hebben van familie en vrienden. We zien nu al signalen dat binnen vijf jaar terugbetalen niet gaat lukken voor zo’n 150 duizend bedrijven. Terwijl 2022 tot aan augustus een goede omzet liet zien, gooit de huidige energiecrisis, de stijgende huren en het gebrek aan mensen opnieuw roet in het eten van hardwerkende ondernemers. De effecten zijn desastreus voor talrijke ondernemers en hun families. En tegelijkertijd zijn ondernemers ook steeds vaker schuldeiser. Zij zitten daardoor in een lastig parket. Daarom is het belangrijk om samen met het Schuldenknooppunt jullie en de overheid aan de slag te gaan om sneller duidelijkheid te bieden, voor de ondernemer als schuldeiser, maar ook zeker de mensen die in de financiële problemen zitten. Hier werk ik graag aan mee!”

De tijd van doen is nu!

Voor alle partijen is het duidelijk dat er NU iets moet gebeuren. Het is tijd om samen te verbinden en te versnellen. Aansluiten op het Schuldenknooppunt is  een breed gedragen gezamenlijke missie, waarmee we samen het oude jaar afsluiten en het nieuwe jaar zullen beginnen!

Meer foto’s bekijken? Ga naar kerstdiner in beeld.