Veelgestelde vragen
over het Schuldenknooppunt
Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen (FAQ) over het Schuldenknooppunt. Mocht je vragen hebben, die hier niet worden beantwoord, neem dan gerust contact met ons op!
Zoek in de veelgestelde vragen
Wil je alle antwoorden tegelijk inzien? Dat kan met de knop.
wat is het
Wat is het Schuldenknooppunt?
Het schuldenknooppunt is een publiek-private samenwerking tussen schuldhulpverleners en schuldeisers. We maken gegevensuitwisseling tussen (schuld)hulpverleners en schuldeisers makkelijker en sneller door op 1 standaard manier en via 1 kanaal te communiceren.
Hoe is het Schuldenknooppunt ontstaan?
De NVVK, de vereniging van schuldhulpverlenende organisaties, heeft op verzoek van haar leden het initiatief genomen om een oplossing te vinden voor de veelheid aan communicatievormen met schuldeisers, waar schuldhulpverleners dagelijks en in toenemende mate mee te maken hebben. De verkenningsfase van het Schuldenknooppunt maakte onderdeel uit van het programma ‘Schouders Eronder’, een samenwerkingsverband tussen Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG. In deze periode is een proof-of-concept ontwikkeld dat zo enthousiast werd ontvangen door de deelnemende groep van schuldhulpverleners en schuldeisers, dat gestart werd met de realisatie van het Schuldenknooppunt. Dit is in samenwerking met de VNG gedaan onder leiding van een stuurgroep waarin ook schuldeisers waren vertegenwoordigd. In 2020 is toegewerkt naar realisatie van het Schuldenknooppunt en is het Schuldenknooppunt ondergebracht in een stichting. De landelijke lancering van het Schuldenknooppunt vond begin 2021 plaats.
Welke partijen zijn bij het Schuldenknooppunt betrokken
Het schuldenknooppunt heeft geen winstoogmerk en is ontwikkeld voor en door stakeholders. Het bestuur bestaat voor de helft uit vertegenwoordigers uit de schuldhulpverlenersbranche en voor de helft vanuit de schuldeisersbranche.
In welke fase van het schuldhulpverleningsproces kan het Schuldenknooppunt worden gebruikt?
Elke module van het Schuldenknooppunt ondersteunt een fase van schuldhulp. Daaruit volgt dat elke module door verschillende typen deelnemers kan worden ingezet. Kijk bij https://schuldenknooppunt.nl/hoe-werkt-het/modules/ voor meer informatie.
Welke procesafspraken zijn gemaakt?
Bij het ontwikkelen van een module in het Schuldenknooppunt wordt altijd geprobeerd om het bestaande werkproces zoveel als mogelijk te volgen.
Op welke manier kan ik gebruikmaken van het Schuldenknooppunt?
Je kunt op verschillende manieren aansluiten op het Schuldenknoopput. De eenvoudigste manier is aansluiten via het webportaal. Je logt in met eHerkenning. In het webportaal handel je binnenkomende berichten direct af. Je kunt ook je eigen systeem koppelen aan het Schuldenknooppunt. Diverse softwareleveranciers bieden koppelingen aan. Ook je eigen ICT-afdeling kan een koppeling ontwikkelen.
Wat zijn modules?
Via het Schuldenknooppunt wisselen financiële hulpverleners en schuldeisers berichten met elkaar uit. Elke module bestaat uit een set van berichten. Het Schuldenknooppunt biedt diverse modules aan, die ieder een fase van schuldhulp ondersteunen. Lees (hier) meer over alle modules van het Schuldenknooppunt.
Om bij te dragen aan de versnelling bieden wij alle modules zonder extra kosten aan.
Lees hier meer over het gebruik en aanvragen van alle Schuldenknooppunt modules.
Is maatwerk mogelijk?
Uitgangspunten van het Schuldenknooppunt zijn: - Berichtenverkeer is gestandaardiseerd; - Berichten worden vastgesteld op basis van minimaal noodzakelijke informatie; - Wijzigingen van berichtdefinities en/of uitwisselingsstandaarden worden zoveel als mogelijk beperkt. Eventueel maatwerk is mogelijk als na overleg blijkt dat voor meerdere organisaties in een sector aanpassing van een bericht noodzakelijk is om aan te sluiten op het Schuldenknooppunt.
voor wie is het
Wie mogen/kunnen gebruik maken van het Schuldenknooppunt?
Een gedetailleerd overzicht van wie er gebruik kunnen maken van welke module(s) in het Schuldenknooppunt vind je hier.
Aan welke eisen moet ik voldoen om aan te kunnen sluiten?
De scope van het Schuldenknooppunt is op dit moment het schuldregelingstraject vanuit de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Stichting Schuldenknooppunt is in 2022 in overleg met schuldhulpverleners en schuldeisers begonnen om het Schuldenknooppunt beschikbaar te maken voor een bredere groep van (schuldhulp)verleners. Verwacht wordt dat begin 2023 berichten voor saldoverzoeken en betalingsregelingen via het Schuldenknooppunt uitgewisseld kunnen worden. Deze berichten komen ook beschikbaar voor (schuld)hulpverleners die buiten de kaders van de Wgs werken. Om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) worden nadere afspraken gemaakt over privacybescherming van klanten.
Wordt gebruik van het Schuldenknooppunt verplicht?
Nee, er is geen wettelijke grondslag op basis waarvan een organisatie verplicht kan worden om gebruik te maken van een specifiek kanaal. Door ervoor te zorgen dat belangrijke organisaties het Schuldenknooppunt omarmen, streven we er wel naar dat het Schuldenknooppunt de praktijk-standaard wordt.
Moet ik lid zijn van de NVVK om aan te sluiten op het Schuldenknooppunt?
Nee dat is niet nodig. Alle schuldhulpverleners, bewindvoerders en schuldeisers kunnen aansluiten. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, zie daarvoor de vraag: Aan welke eisen moet je voldoen om aan te sluiten?
Kan ik als beschermingsbewindvoerder ook aansluiten?
Met de module Meldingen Bewindvoering kunnen bewindvoerders op een snelle manier schuldeisers melden dat hun klant onder bewind is gesteld, bewindgegevens actualiseren of aangeven dat de onderbewindstelling is beëindigd.
De module is op ieder moment te starten, dus ook voor bestaande klanten onder bewind kun je via het Schuldenknooppunt schuldeisers laten weten dat gegevens zijn gewijzigd of dat bewind is gestopt.
Lees meer over alle Schuldenknooppunt modules.
Is het Schuldenknooppunt ook voor schuldenaren?
Nee, het Schuldenknooppunt is alleen toegankelijk voor professionele schuldhulpverlenende en schuldeisende organisaties. Schuldenaren kunnen zich melden bij de daarvoor bestemde partijen, zoals de gemeente.
hoe werkt het
Hoe lang blijven de meldingen beschikbaar tot deze worden verwijderd?
In principe worden berichten maximaal 5 werkdagen bewaard. Op verzoek kan de functionaliteit ‘verlengen afhandeltermijn’ worden geactiveerd. Deze optie is niet standaard beschikbaar. Een van de doelstellingen van het Schuldenknooppunt is immers om het proces te versnellen.
Ontvang ik een melding als er een bericht klaarstaat?
Gebruikers van ons webportaal kunnen via de beheerder hun emailadres(sen) toevoegen aan 'Notificaties'. Zodra er een actie is vereist krijgt de gebruiker hier vervolgens per een e-mail bericht van.
Hoe werkt het webportaal van het Schuldenknooppunt?
Bij veel berichtenverkeer kun je ook CSV-bestanden uploaden en downloaden.
Hoe werkt e-Herkenning?
EHerkenning is een veilig en betrouwbaar inlogmiddel waarmee je bij ruim 600 verschillende dienstverleners, zoals UWV, gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars kunt inloggen. Om in te loggen op het webportaal van het Schuldenknooppunt heb je eHerkenning level 3 (EH3) nodig.
Kan ik mijn eigen systeem koppelen met het Schuldenknooppunt?
Je kunt je eigen systeem koppelen aan het Schuldenknooppunt. Diverse softwareleveranciers bieden koppelingen aan. Je eigen ICT-afdeling kan ook een koppeling ontwikkelen.
Hoe vaak komt het Schuldenknooppunt met een nieuwe versie van een berichtenset?
Het uitgangspunt is dat voor een berichtenset maximaal 1 x per jaar een grote update wordt gedaan, die om een systeemaanpassing vraagt. Een aanpassing wordt altijd in overleg met deelnemers gedaan.
Aan welke eisen moet ik voldoen om gebruik te kunnen maken van het webportaal?
Als je gebruik wilt maken van het webportaal dan heb je naast een ondertekende aansluit- en verwerkersovereenkomst eHerkenning niveau 3 nodig voor de medewerkers die gebruik gaan maken van het webportaal.
aansluiten
Hoe kan ik aansluiten?
Je kunt op twee manieren aansluiten op het Schuldenknooppunt; via het webportaal of via een koppeling met het eigen systeem. Door het invullen van de aansluit- en verwerkersovereenkomst kun je vandaag nog via het webportaal aansluiten op het Schuldenknooppunt. Lees hier meer: https://schuldenknooppunt.nl/aansluiten/nu-aansluiten/
Wie zijn er aangesloten bij het Schuldenknooppunt?
Op de pagina deelnemers aan het Schuldenknooppunt zie je de actuele lijst van deelnemers.
Wie mogen/kunnen gebruik maken van het Schuldenknooppunt?
De scope van het Schuldenknooppunt is op dit moment het schuldregelingstraject vanuit de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Stichting Schuldenknooppunt is in 2022 in overleg met schuldhulpverleners en schuldeisers begonnen om het Schuldenknooppunt beschikbaar te maken voor een bredere groep van (schuldhulp)verleners.
Verwacht wordt dat begin 2023 berichten voor saldoverzoeken en betalingsregelingen via het Schuldenknooppunt uitgewisseld kunnen worden. Deze berichten komen ook beschikbaar voor (schuld)hulpverleners die buiten de kaders van de Wgs werken. Om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) worden nadere afspraken gemaakt over privacybescherming van klanten.
Wat moet ik regelen om aan te sluiten bij het Schuldenknooppunt?
Aansluiten op het Schuldenknooppunt gaat in twee stappen. De eerste is het digitaal invullen van de aansluit- en verwerkersovereenkomst. De tweede stap is het zorgen voor de juiste authenticatie, zodat het Schuldenknooppunt en de andere deelnemers zeker weten met wie ze zaken doen. Aansluiten op het Schuldenknooppunt regel je hier: https://schuldenknooppunt.nl/aansluiten/nu-aansluiten/
Hoe sluit ik met meerdere organisatieonderdelen aan?
Als er vanuit verschillende bedrijfsonderdelen afzonderlijk facturen worden verstuurd, dan is het van belang dat dit voor de schuldhulpverlener zichtbaar is in het Schuldenknooppunt. Ieder bedrijfsonderdeel is feitelijk een afzonderlijke crediteur en dient afzonderlijk berichten te ontvangen en te versturen via het Schuldenknooppunt. Dit betekent dat elk bedrijfsonderdeel zich dient aan te melden bij het Schuldenknooppunt. Indien gewerkt wordt via het webportaal, kan de beheerder instellen welke medewerker gekoppeld moet worden aan welk bedrijfsonderdeel, zodat iedereen met eHerkenning in kan loggen en enkel de gegevens kan inzien van het eigen bedrijfsonderdeel. Wordt gebruik gemaakt van een rechtstreekse systeemaansluiting, dan moet voor ieder bedrijfsonderdeel een pkio-certificaat worden geïnstalleerd.
Wat kost het om aan te sluiten op het Schuldenknooppunt?
Voor het gebruik van het Schuldenknooppunt worden eenmalige aansluitkosten en een jaartarief in rekening gebracht. Voor dit tarief kan van alle modules gebruik worden gemaakt. Je kunt zelf kiezen van welke modules je gebruik maakt. Door gebruik te maken van alle modules, lever je de grootste bijdrage om mensen met schulden sneller te helpen. Kijk HIER voor meer informatie over onze tarieven.
veiligheid en privacy
Is gebruik van het Schuldenknooppunt veilig?
Boven alles is het belangrijk dat organisaties erop kunnen vertrouwen dat werken met Schuldenknooppunt veilig is en voldoet aan de laatste regels rondom privacy. Het Schuldenknooppunt biedt die garantie. Er worden regelmatig DPIA’s (Data Protection Impact Assessment) en Security Assessments uitgevoerd en is er een gedegen informatiebeveiligingsbeleid.
Hoe is de privacy bij gebruik van het Schuldenknooppunt gewaarborgd?
Bij het ontwerpen van het Schuldenknooppunt is het principe van data protection by design toegepast. Berichten worden versleuteld via het Schuldenknooppunt verzonden. De privacyrisico’s zijn dan ook beperkt. De uitgevoerde DPIA toont dit ook aan. Deze stelt vast dat het (naast een duidelijke rolverdeling tussen partijen) vooral van belang is dat het Schuldenknooppunt zo is ingericht dat deelnemers er conform de privacywet- en -regelgeving gebruik van kunnen maken. Dit blijkt inderdaad het geval te zijn.
NB: Indien je het webportaal zal gebruiken zonder aansluiting op het eigen systeem dan gebruik je eHerkenning in plaats van een PKIO certificaat.
Bewaart het Schuldenknooppunt berichten?
In principe worden berichten maximaal 5 werkdagen bewaard. Op verzoek kan de functionaliteit ‘verlengen afhandeltermijn’ worden geactiveerd. Deze optie is niet standaard beschikbaar. Een van de doelstellingen van het Schuldenknooppunt is immers om het proces te versnellen.
overige vragen
Hoe verhoudt het Schuldenknooppunt zich tot andere initiatieven?
Er zijn veel initiatieven die er op gericht zijn om het schuldhulpverleningsproces te optimaliseren. Het Schuldenknooppunt kan deze initiatieven met elkaar verbinden en versterken. Het Schuldenknoopppunt vervangt deze initiatieven niet.
Waarin verschilt het Schuldenknooppunt van VISH (VerwijsIndex SchuldHulpverlening)?
Het Schuldenknooppunt verschilt van VISH in dat het een berichtenuitwisseling is en geen gegevensraadpleging. Verder heeft het Schuldenknooppunt betrekking op een andere processtap van het schuldhulpverleningstraject, dan VISH, namelijk die van schuldregeling.
Is aansluiting mogelijk op het gebruik van de Schuldenwijzer?
Een aansluiting van Schuldenwijzer op het Schuldenknooppunt zal op termijn verkend worden. Het is interessant te onderzoeken op welke wijze deze, en andere, initiatieven elkaar kunnen versterken.