Schuldhulpverleners fase 1 
& het Schuldenknooppunt

Het Schuldenknooppunt zorgt voor standaardisatie van de communicatie tussen schuldhulpverleners en schuldeisers. Snel een overzicht van schulden in kaart brengen of een betalingsregeling afspreken? Dit kan als schuldhulpverleners en schuldeisers beiden via het Schuldenknooppunt met elkaar te communiceren.

Zo zorgen we er samen voor dat mensen met schulden sneller geholpen worden.

Maak gebruik van alle beschikbare modules

Een schuldhulpverlener, die binnen de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening fase 1 (intake en stabilisatie) uitvoert kan zich aanmelden voor de modules:

  Bij aanmelding bij het Schuldenknooppunt kun je aangeven van welke modules je gebruik wilt maken. Ben je al deelnemer van het Schuldenknooppunt, dan kun je via dit formulier aangeven van welke extra modules je gebruik wil maken.

  Door gebruik te maken van alle modules lever je de grootste bijdrage om mensen met schulden sneller te helpen.

  Het Schuldenknooppunt werkt als volgt

  Je communiceert via het Schuldenknooppunt met gestandaardiseerde berichten.

  Dat betekent dat alle berichten dezelfde inhoud hebben. Schuldeisers ontvangen zo van schuldhulpverleners altijd dezelfde gegevens, op dezelfde manier en zijn deze gegevens altijd compleet. Omgekeerd beantwoorden schuldeisers ook altijd op dezelfde wijze, met dezelfde inhoud de berichten, die op één plek binnenkomen.
  De berichten worden als in een vraag-en-antwoordspel uitgewisseld.

  De berichten worden als in een vraag-en-antwoordspel uitgewisseld.

  Vraag en antwoordspel

  Een directe koppeling met het Schuldenknooppunt

  Bijna alle schuldhulpverleners werken via een automatische koppeling tussen je eigen softwaresysteem (zoals Allegro of Perspectief). Als schuldhulpverlener merk je daardoor niet dat berichten via het Schuldenknooppunt verstuurd worden. Op de achtergrond bepaalt je systeem op welke wijze met de betreffende schuldeiser gecommuniceerd moet worden: Schuldenknooppunt, email of brief.
  Nadat je bijvoorbeeld een saldoverzoek verstuurd hebt naar een schuldeiser, dan wordt het antwoord van de schuldeiser automatisch in je eigen softwaresysteem geladen.

  Voor toegang tot het webportaal heb je eHerkenning nodig.

  Het kan zijn dat je softwareleverancier (nog) niet alle modules in je softwaresysteem heeft geïmplementeerd. Dan kun je ook (gratis) gebruik maken van het webportaal van het Schuldenknooppunt.
  Als je inlogt op het webportaal kom je eerst in het eHerkenningsportaal. Daar log je in met je gegevens, kies je voor de dienst Schuldenknooppunt en word je vervolgens doorgeleid naar het webportaal van het Schuldenknooppunt.

  Berichten beantwoord je binnen 5 dagen.

  Het is de bedoeling dat je dagelijks even checkt of er berichten voor je klaar staan. Je kunt ook instellen dat je een melding krijgt als berichten zijn.
  Vervolgens heb je 5 dagen de tijd om een bericht te bevestigen: daardoor krijgt de schuldeiser het bericht dat je het bericht ontvangen hebt. Bevestig je niet binnen 5 dagen, dan wordt het bericht automatisch verwijdert: we willen niet dat berichten te lang op het Schuldenknooppunt blijven staan. De schuldeiser zal het bericht dan opnieuw moeten sturen.
  Na bevestiging heb je 5 dagen de tijd om het bericht te beantwoorden. 

  Het Schuldenknooppunt fungeert alleen als een routeervoorziening.

  De inhoud van de berichten is niet zichtbaar voor het Schuldenknooppunt en er worden geen berichten bewaard. Het enige dat het Schuldenknooppunt kan zien is wie wanneer welke bericht naar wie heeft gestuurd. Zo zorgen we voor een efficiënte en veilige manier van gegevensuitwisseling.

  Video’s

  Benieuwd naar hoe het webportaal eruitziet of wil je het verhaal van het Schuldenknooppunt in animatie zien, bekijk dan onderstaande video’s.

  Accepteer alstublieft eerst de statistieken, marketing cookies om de video te bekijken.

  DEMO Schuldhulpverleners: Hoe werkt het webportaal van het Schuldenknooppunt

  In deze video gericht op schuldhulpverleners fase 2 krijg je een indruk hoe werken via het webportaal van het Schuldenknooppunt eruitziet.
  Accepteer alstublieft eerst de statistieken, marketing cookies om de video te bekijken.

  Hoe werkt het Schuldenknooppunt

  Het Schuldenknooppunt is dé digitale standaard voor communicatie in de schuldhulp. Deze korte animatievideo legt helder uit wat het Schuldenknooppunt is en hoe het in de basis werkt.

  Meer informatie?
  Neem persoonlijk contact op.