Schuldenknooppunt onderdeel basisdienstverlening schuldhulpverlening 

Het kabinet, de VNG, de NVVK en Divosa zetten  op 21 maart 2024 hun handtekening onder een gezamenlijk plan om de schuldhulpverlening in Nederland verder te versterken. De ‘Basisdienstverlening Schuldhulpverlening’ leidt tot een hulpaanbod dat toegankelijker is en in iedere gemeente bestaat uit minimaal dezelfde elementen. Het Schuldenknooppunt is opgenomen als een van deze basiselementen en is direct inzetbaar. Het maakt gegevensuitwisseling tussen schuldhulpverleners en schuldeisers makkelijker en sneller. 

Verdubbeling van het aantal verstuurde berichten 

Het afgelopen jaar zijn bijna 90.000 berichten uitgewisseld via het Schuldenknooppunt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het aantal uitgewisselde berichten in 2023. De gemiddelde reactietijd van het saldoverzoek is ongeveer 4 dagen. Terwijl de reactietijd van een betaalvoorstel minder dan 3 dagen bedraagt. Daarmee realiseren we een aanzienlijke versnelling in het schuldregelproces. 

Inmiddels 90% van alle schuldhulpverleners aangesloten 

Met de aansluiting van gemeenten als Utrecht, Leiden, Nijmegen, Apeldoorn en de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug is inmiddels zo’n 90% van alle schuldhulpverleners op het Schuldenknooppunt aangesloten. In totaal laten ruim 300 gemeenten (via 70 schuldhulpverlenende organisaties) hun berichten via het Schuldenknooppunt lopen. En dat is goed nieuws. Ook voor alle schuldeisers van Nederland. 

Ook Belastingdienst aangesloten op het Schuldenknooppunt

De Belastingdienst heeft het Schuldenknooppunt omarmd als hét kanaal voor de afhandeling van schuldregeling en verwacht in de loop van 2025 met alle schuldhulpverlenende organisaties in Nederland via het Schuldenknooppunt te communiceren. Daarnaast sloten steeds meer gemeentelijke nutsbedrijven aan, zoals: Vitens, Evides en Dunea. En schuldeisers zoals Ennatuurlijk, Billink, Unigarant (ANWB) en nog veel meer partijen. En ook bewindvoerders wisten in 2024 de weg naar het Schuldenknooppunt te vinden. 

Schuldenknooppunt constant in beweging 

In 2024 namen we de modules voor Betalingsregelingen, Schuldinventarisatie en Meldingen Bewindvoering in gebruik. Ook hebben we voor de Landelijke Pauzeknop de voorbereidende werkzaamheden op technisch vlak afgerond.  Op verzoek van de Belastingdienst begonnen we aan een module Vroegsignalering. Deze module maken we in 2025 mogelijk ook geschikt voor andere vaste lasten partners die vroegsignalering via het Schuldenknooppunt aan willen bieden. Voor portaal-gebruikers brachten we meerdere updates uit die de gebruiksvriendelijkheid van het Schuldenknooppunt verder verbeterden. Dit continuproces zetten we uiteraard voort in 2025. 

Team op volle sterkte 

We hechten veel waarde aan goede ondersteuning van bestaande en nieuwe gebruikers. Daarom is ons team onder meer uitgebreid met twee nieuwe relatiebeheerders die klaar staan om jullie te helpen in het gebruik. En met ons hele team gaan we er komend jaar weer tegenaan om het Schuldenknooppunt een nóg centralere rol in de schuldenketen te laten vervullen!  

Sluit ook aan op het Schuldenknooppunt!

Maak werk van de aansluiting van jouw organisatie op het Schuldenknooppunt. Het Schuldenknooppunt organiseert elke maand informatiebijeenkomsten om je te informeren. Volg ons via LinkedIn en vergeet niet om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.