Stilzitten is duidelijk geen hobby van Henriëtte. Ze is moeder van twee tienerdochters, partner van een ondernemer in de logistiek én net gestart met haar eigen bedrijf. Sinds 21 oktober werkt ze als Relatiebeheerder bij het Schuldenknooppunt. Haar loopbaan is een verzameling van functies in het sociaal domein, en ook buiten werktijd fungeert ze als krachtige verbinder.
Doorgewinterde professional in het sociaal domein
Henriëtte heeft een indrukwekkend CV boordevol relevante functies in de schuldhulpverlening. Ze begon bij een deurwaarder, werkte als assistent-bewindvoerder. Daarna was ze actief op juridisch gebied bij de gemeentelijke kredietbank (GKB). Later werkte ze als schuldhulpverlener én als beleidsadviseur sociaal domein bij de Gemeente Steenwijkerland.
Henriëtte: “De wens om te helpen en de wereld een beetje mooier te maken zit heel diep van binnen.”
We vroegen Henriëtte hoe zij zichzelf als professional ziet en waar die passie voor het sociaal domein vandaan komt. Henriëtte: “Ik zie mezelf als een professional met passie voor mijn vak. Iemand die met grote focus en op een georganiseerde manier ergens aan werkt. Ik heb ontzettend veel geleerd en leer nog steeds elke dag. Als rasechte verbinder deel ik die kennis en ondersteun ik gemeenten bij het opzetten van een goed schuldhulpverleningsbeleid. De wens om mijn kennis breder te delen is de primaire motivatie om mijn eigen bedrijf te starten. Beleid schrijven, dat kunnen er velen, maar die kennis goed overdragen is niet iedereen gegeven. Daar ligt mijn kracht.”
Verbindende ijsbreker
“Naast mijn kennis en ervaring breng ik een interessant netwerk met me mee. En het helpt ook dat ik makkelijk ergens binnenkom, vlot praat én goed luister. Dat maakt dat ik snel het ijs breek. Wanneer je diep met mensen verbonden bent, zie je vaak snel waar de schoen wringt. Daarom past de rol van relatiebeheerder goed bij me.”
Haar eerste maand bij het Schuldenknooppunt noemt ze een ontdekkingsreis. “Ik ben nog volop aan het leren, maar het is prachtig om deel uit te maken van een team met zoveel passie en expertise. Ik wist al hoe belangrijk het Schuldenknooppunt is voor de schuldhulpverlening en wat het kan betekenen. Daarom is het een nobele taak om het samen nog beter op de kaart te zetten!”
Heb je ideeën over het versnellen van aansluitingen door schuldeisers?
“Jazeker! Het laaghangende fruit is het aansluiten van gemeenten in hun schuldeisende rol. En breder het aansporen van de gemeentelijke nutsbedrijven zoals de drinkwaterbedrijven. Dat heeft op dit moment mijn primaire focus. Hierbij helpt het dat de Belastingdienst ook aansluit.
In mijn andere rol geef ik presentaties over sociaal incasseren, daarin komt ook het Schuldenknooppunt aan bod. Zo komt alles mooi samen. Ik heb me voorgenomen om ook snel met banken in gesprek te gaan. Vaak profileren banken zich als sociaal betrokken. Ik ga het zaadje planten dat een aansluiting op het Schuldenknooppunt er dan gewoon bij hoort. Want het is niet óf je gaat aansluiten, maar wanneer!”
Of het lekker knallen is met Henriëtte? Jazeker!
Een anekdote:
Het dorpje Nijlande, waar Henriëtte woont, telt 24 huizen. Tijdens de coronaperiode verloor de gemeenschap haar sociale cohesie. Henriëtte stuurde Sint en Pieten bij iedereen langs met een chocolade letter om zo toch in contact te blijven. Om de samenhang ook na de coronatijd te behouden heeft ze het Carbidschieten Nijlande in het leven geroepen. Dorpsbewoners komen op 31 december, oudjaarsdag, bij elkaar. Henriëtte regelt de Glühwein, de rookworst en, niet onbelangrijk, de vergunningen en de mannen het geknal. Zo verjagen ze elk jaar samen de boze geesten!
Relatiebeheerders beter zichtbaar maken voor deelnemers en prospects
Op dit moment schakelt Henriëtte veel met haar collega Sjoerd Meijlink, om zich als relatiebeheerders beter op de kaart te zetten. Met als doel om deelnemers te stimuleren om hen eerder op te zoeken met vragen. Opdat ze met deelnemers kunnen inventariseren wat goed gaat en wat beter kan. Zo streven ze er samen naar om de onmisbare schakel te worden in het klantcontact van het Schuldenknooppunt!
Ook aansluiten op het Schuldenknooppunt?
Maak werk van de aansluiting van jouw organisatie op het Schuldenknooppunt. Het Schuldenknooppunt organiseert elke maand informatiebijeenkomsten om je te informeren. Volg ons via LinkedIn en vergeet niet om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.