Aansluitproces Schuldenknooppunt krijgt positieve waardering van gebruikers
Het aansluiten bij het Schuldenknooppunt verloopt soepel en wordt door gebruikers positief beoordeeld. Dat is een van de uitkomsten uit de recent gehouden deelnemersenquête van het Schuldenknooppunt. De enquête werd gehouden onder 37 aangesloten professionals uit de schuldhulpverlening: 12 schuldeisers, 10 schuldhulpverleners, 4 bewindvoerders en diverse andere professionals zoals kwaliteitsmedewerkers en beleidsadviseurs.
De deelnemers geven het contact met medewerkers tijdens het aansluiten gemiddeld een 7,1. En maar liefst 75% van de gebruikers zou het Schuldenknooppunt zonder meer aanbevelen aan anderen. Gebruikers die niet zonder meer het Schuldenknooppunt aanbevelen aan anderen, geven als belangrijkste oorzaak aan dat zij ‘het merendeel van de schuldhulpverleningsvragen nog via de oude route ontvangen waardoor de businesscase nog niet wordt gehaald’.
“Het aansluiten bij het Schuldenknooppunt was snel geregeld. En aanvragen voor schuldregelingen worden nu sneller afgehandeld,” merkt een aangesloten gemeente op.
Soepel aansluitproces Schuldenknooppunt
Deelnemers ervaren het proces van aansluiten overwegend positief. 83% van de gebruikers geeft aan dat het aansluiten naar wens is verlopen. Deelnemers waarderen vooral de goede begeleiding tijdens het aansluitproces, de snelheid van aansluiten en het gemak van het proces. Met een gemiddeld cijfer van 7,1 voor het contact met medewerkers tijdens het aansluiten, wordt de dienstverlening duidelijk gewaardeerd. Als we deelnemers vragen naar hun ervaringen, noemen zij het volgende:
- “Snel geregeld”
- “Goede begeleiding”
- “Vlekkeloos verlopen”
- “Duidelijk en concreet proces richting online gaan”
Belemmeringen bij aansluiten
Bij het aansluiten werden ook enkele belemmeringen ervaren. De belangrijkste waren:
- Technische hindernissen zoals aanvraag van eHerkenning
- Te weinig aangesloten partijen
- Interne processen die moesten worden aangepast
Een schuldhulpverlener verwoordt een veelgehoorde zorg: “Er waren nog erg weinig schuldeisers aangesloten, of medewerkers van schuldeisers wisten niet dat ze aangesloten waren op het Schuldenknooppunt. Daar moesten wij in eerste instantie een meer informerende rol aannemen. Na een tijdje leverde dat resultaat op en nu is die belemmering opgelost.”
Tip: Voor partijen die aansluiten op het Schuldenknooppunt hebben we een speciaal onboardingtraject ontwikkeld. Mocht hiervoor nog geen afspraak met je zijn gemaakt terwijl je hier wél graag gebruik van wil maken, neem dan contact met ons op. Daarnaast organiseren we maandelijks informatiebijeenkomsten voor startende én al actieve gebruikers. Ook daar kun je met al je vragen terecht.
Je vindt ze in onze agenda.
Waardering voor gebruiksvriendelijkheid
Na het aansluiten blijft de tevredenheid over het algemeen positief. Als we doorvragen naar specifieke zaken waar je als aangesloten gebruiker mee te maken krijgt, levert dat de volgende beoordelingen op:
- Opvolging van support tickets: 7,9
- Gebruiksvriendelijkheid van de website: 7,0
- Informatievoorziening in het algemeen: 7,0
De snelle doorlooptijden en het idee van één centraal platform worden vaak genoemd als belangrijkste redenen om aan te sluiten. Gebruikers ervaren direct de voordelen van het centrale communicatieplatform in hun dagelijkse werkzaamheden.
“Een ‘wereldstekker’ en daarmee hopelijk versneld antwoord heen en weer”, zo omschrijft één van de schuldhulpverleners de kracht van het Schuldenknooppunt.
De informatievoorziening krijgt van 75% van de gebruikers een 7 of hoger, wat positief is. Toch laten de kritische reacties zien dat de informatievoorziening wisselend wordt ervaren. Dat is deels terug te voeren op de deelnemerspagina. Deze was voor en tijdens het proces van aansluiten voor veel gebruikers een waardevolle bron van informatie. Maar zou beter gemaakt kunnen worden met een zoekfunctie, de geschatte tijd die het kost om van status ‘aangesloten’ naar ‘operationeel’ te gaan en de optie om te tonen welke modules aangesloten organisaties gebruiken.
Uitslag deelnemersenquête Schuldenknooppunt laat zien: Behoefte aan meer kennisdeling
Een opvallende uitkomst is de vraag naar meer kennisuitwisseling nadat men is aangesloten. De meerderheid (52,8%) van de respondenten heeft behoefte aan informatiebijeenkomsten voor aangesloten deelnemers. Het meest gehoorde argument daarvoor is “onderlinge afstemming van wensen en feedback.”
Uit de enquête blijkt ook dat 50% van de gebruikers voorafgaand aan het aansluiten deelnam aan een informatiebijeenkomst. De bestaande informatiebijeenkomsten worden gewaardeerd, met name voor de “uitleg over functionaliteiten en tijdswinst” en de mogelijkheid om “met contactpersonen in contact te komen.”

Wat verder opvalt: ruim de helft (!) van de respondenten was niet op de hoogte van het bestaan van onze nieuwsbrief. En dat is jammer, want onze nieuwsbrief bevat altijd een relevante mix van nieuws uit de branche, het laatste nieuws over het Schuldenknooppunt, een agenda met relevante evenementen én gebruikerstips.
Deelname meer schuldeisers essentieel
Ondanks de positieve ervaringen met het aansluitproces ervaren gebruikers ook knelpunten. Het grootste knelpunt na aansluiting is dat er nog te weinig schuldeisers zijn aangesloten, waardoor veel aanvragen nog via traditionele kanalen binnenkomen.
Tip: check regelmatig of in het Schuldenknooppunt de juiste relaties ingeschakeld staan. Alleen dan kunnen schuldeisers, schuldhulpverleners en andere aangesloten deelnemers elkaar bereiken.
Bekijk deelnemers
“Als concept blijf ik het Schuldenknooppunt ondersteunen. Tegelijk komt het merendeel van de aanvragen voor schuldhulpverlening nog via de ouderwetse route binnen. Daardoor wordt de gestelde businesscase nog niet gehaald,” licht een schuldeiser toe.
Ook op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en informatievoorziening worden na aansluiting verbeteringen gewenst. Gebruikers melden dat de status van een dossier of het vermelden van de afkoopsom bij een geslaagde schuldregeling beter kan. En er is behoefte aan betere handleidingen. Ook die opmerkingen nemen we natuurlijk graag ter harte.
Achtergrond deelnemers

De enquête werd ingevuld door een brede vertegenwoordiging uit het veld. De meerderheid van deelnemende organisaties die reageerden (20 van de 36) heeft tussen de 100 en 1.000 medewerkers, gevolgd door 10 organisaties met 10 tot 100 medewerkers. Onder de respondenten bevinden zich schuldeisers, schuldhulpverleners, bewindvoerders, kwaliteitsmedewerkers en beleidsadviseurs. Deze diverse groep geeft zo een breed beeld van de ervaringen met het Schuldenknooppunt in de schuldhulpverleningsketen.
Dit gaan we de komende periode doen
Dankzij zoveel waardevolle informatie uit de deelnemersenquête van het Schuldenknooppunt, kunnen we gerichter aan de slag met verbeteringen van het Schuldenknooppunt. Zo gaan we in gesprek met een aantal schuldhulpverleners en schuldeisers om nóg nauwkeuriger vast te stellen waar zij bij aansluiting tegenaan liepen, wat we kunnen verbeteren én welke tips en adviezen zij voor anderen hebben. Ook gaan we komende tijd benutten om onze onboarding – het begeleiden van net aangesloten deelnemers – nog beter af te stemmen op de vragen die deelnemers in die fase hebben.
Meer weten over het Schuldenknooppunt?
Meld je aan voor een van de online informatiebijeenkomsten die maandelijks worden georganiseerd. Kom langs op een van de evenementen binnen de sector waar we komende periode aanwezig zijn. Ben je al aangesloten? Draag dan via ons periodieke gebruikersoverleg jouw steentje bij aan de toekomst van het Schuldenknooppunt. En schrijf je natuurlijk in voor onze nieuwsbrief.