Wanneer je Hans Spigt op het internet opzoekt, zie je direct dat je te maken hebt met een  sociaal betrokken professional. Zijn  carrière is gevuld met (bestuurs)functies waar hij zijn stempel drukte op het verbeteren van  sociale vraagstukken. Zo was hij o.a. wethouder Sociale Zaken en integratiebeleid in Dordrecht, voorzitter van de VNG commissie Werk & Inkomen, en voorzitter Jeugdzorg Nederland. Naast het voorzitterschap van SUNN (Stichting Urgente Noden Nederland) en het AKC (Arbeidsdeskundig Kenniscentrum) is Hans sinds september 2023 actief als voorzitter bij het Schuldenknooppunt

We vroegen Hans Spigt naar de rode draad in zijn carrière

Hans: “Ik heb van jongs af aan het belang van de publieke sector ingezien. Daarom sprak het Schuldenknooppunt mij direct aan. Dat komt ook voort uit mijn sociaal maatschappelijke  overtuiging. Ik geloof dat een sterke gemeenschap, een solidaire gemeenschap is. En dat je de publieke sector zo inricht dat collectieve waarden worden gedeeld en samen bekostigd. Om ook als vangnet te fungeren voor mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen of moeite hebben om rond te komen met een uitkering of laag loon. Er is collectiviteit nodig om iedereen in Nederland een menswaardig bestaan te kunnen bieden. Zodat elk mens volwaardig deel kan nemen aan de samenleving. Dat zijn mijn drijfveren, ook als professional.”

Waar heb je de meeste impact gemaakt?

“Ik denk als wethouder in Dordrecht en Utrecht. Een van mijn stokpaardjes (in 2004) was om iets te doen aan de jeugdwerkloosheid, die was toen meer dan 15%!  We bedachten een plan om met name  jongeren met minder kansen of met een arbeidsbeperking een betere positie op de arbeidsmarkt te geven. Daar ben ik bij AKC (Arbeidsdeskundig Kennis Centrum) in bredere zin nog steeds mee bezig.” 

Hoe zie je de brede schuldhulpverlening in het licht van het huidige politieke klimaat?

“Dat we een regering hebben die het onderscheid tussen verschillende bevolkingsgroepen groter maakt, baart me grote zorgen. Vooral omdat er sprake is van ‘framing’ van problemen en feiten worden gebagatelliseerd. Wanneer het gaat over de schuldhulpverlening is het beleid van het vorige kabinet grotendeels overgenomen. Dat betekent dat er extra middelen beschikbaar komen om iets te doen aan problematische schulden. Het is een lange termijn aanpak. Waar het geld terecht gaat komen is nog gissen. Gelukkig blijft schuldhulpverlening een belangrijk thema op de begroting van sociale zaken. Daar gaat het om.” 

Je bent nu een jaar als voorzitter aan de slag bij het Schuldenknooppunt.

Met welke persoonlijke missie begon je destijds aan deze taak? 

“Het belang van een toekomstbestendig Schuldenknooppunt is groot. Die mening wordt door het ministerie gedeeld. Ik heb in de Jeugdzorg de gevolgen gezien van het ontbreken  van heldere afspraken over de back-office. Wanneer elke gemeente op zijn eigen manier werkt, heeft dit een enorme administratieve last als gevolg. Dit zorgt voor veel overbodige IT oplossingen, verwarring  en hoge kosten. Geld en menskracht wat niet aan het oplossen van het probleem wordt besteed, maar verdampt in administratie. Ik was daarom blij verrast met het Schuldenknooppunt als standaard oplossing voor dit probleem in de schuldenketen. Ik vind dat we met het Schuldenknooppunt een ‘Gouden Ei’ in handen hebben, dat  Ei moeten we niet  laten vallen……!

Mijn belangrijkste missie is  om het Schuldenknooppunt voor de toekomst te borgen. En dat was best even een uitdaging, omdat het zichzelf financieel nog niet volledig kan bedruipen. Dit hebben we gedaan door verbindingen te  blijven  leggen met publieke en private partners en door continu overleg met het Ministerie. Deze inzet heeft geleid tot een verlengde subsidie, gekoppeld aan een (nog lopend) onderzoek hoe we de berichten-faciliteit van het Schuldenknooppunt een publieke borging kunnen geven.”

Wat zijn jouw focuspunten voor de komende periode?

  1. Voortbouwen op het vertrouwen dat we hebben bij de partners. Dus dat we een degelijke, solide en betrouwbare organisatie zijn, waar ze op kunnen rekenen.
  2. De kwaliteit van de dienstverlening op een hoog niveau houden.
  3. En dat we het Schuldenknooppunt straks op een goede manier onderdeel kunnen laten zijn van wellicht een grotere organisatie. Waardoor we onze ontwikkelkracht kunnen continueren.

“We zien dat er elke maand meer berichten over het Schuldenknooppunt lopen. O.a. doordat steeds meer schuldeisers aansluiten. We gaan nu grote partijen als het CJIB en de Belastingdienst over het hele land aansluiten. Waardoor gemeenten steeds gemakkelijker via het Schuldenknooppunt met hen kunnen communiceren. Op dit moment is al 87% van de gemeenten via de schuldhulpverleners aangesloten. Het draagvlak wordt steeds breder. We bouwen stap-voor-stap door op deze solide basis en blijven kwaliteit leveren.” 

Het is in het eigen belang van schuldeisers om via het Schuldenknooppunt te communiceren

“Schuldeisers hebben nu  een zelfstandige debiteurenadministratie opgebouwd. En dat zijn ook allemaal kosten die zo’n organisatie draagt. Het levert ze voordelen op om aan te sluiten op  het Schuldenknooppunt. Want het Schuldenknooppunt  versimpelt en standaardiseert  berichten, waardoor schuldeisers een bezuiniging kunnen realiseren op hun autonome kosten. Zodat ze meer tijd hebben om eerder in te grijpen en mensen beter kunnen helpen bij betalingsachterstanden.”

Wat wil je de lezers van dit artikel nog meegeven?

“Ik wil alle partijen die in de schuldenketen een rol spelen oproepen om ook aan te sluiten. Vergelijk het met de postbezorging. Het is een landelijk dekkende voorziening en daar  maak je ook gewoon gebruik van als je een kaartje wil versturen. Het maakt je werk zoveel simpeler en sneller en het is in het belang van de mensen die schulden hebben. Als we daar eerder bij zijn, dan kunnen we  mensen beter helpen met het regelen van hun schuld en extra kosten vermijden. Het Schuldenknooppunt zorgt voor eenvoud en standaardisatie van berichten waardoor hulpverlening bij schulden snel tot stand kan komen. Dat heeft maatschappelijk en financieel gezien een enorme betekenis.

En daarnaast wil ik een compliment geven aan het team van het Schuldenknooppunt. Het is een enthousiaste club. Een klein team dat dicht op de de bal zit. Samen hebben we al veel bereikt.”

Ook aansluiten op het Schuldenknooppunt? 

Maak werk van de aansluiting van jouw organisatie op het Schuldenknooppunt. Het Schuldenknooppunt organiseert elke maand informatiebijeenkomsten om je te informeren. Volg ons via LinkedIn en vergeet niet om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.