Vorig jaar presenteerde minister Carola Schouten heldere doelstellingen tegen armoede aan de Tweede Kamer. Het doel is om het aantal kinderen dat opgroeit in armoede voor 2025 te halveren. Een ander doel is het aantal mensen dat in armoede leeft – en mensen met problematische schulden – voor 2030 met de helft te verminderen. Om deze afspraken te bekrachtigen, organiseerde SWZ op 12 april de conferentie ‘aanpak geldzorgen, armoede en schulden’ voor organisaties die deze missie delen. 

ICT oplossingen in de schuldenketen

Stichting Schuldenknooppunt neemt deel aan een samenwerking van CJIB, VNG, IBDS en SZW om informatievoorziening in de schuldenketen te integreren. We verzorgden tijdens de conferentie twee workshops om met elkaar na te denken hoe we tot een samenhangend dienstenaanbod voor burger en professional kunnen komen. Wat vooral uit de workshops naar voren kwam is het belang om ervaringsdeskundigen al in een vroeg stadium te laten meedenken over de inrichting van dit dienstenaanbod.

Verhalen van mensen met financiële problemen centraal

Tijdens de conferentie de conferentie ‘aanpak geldzorgen, armoede en schulden’ stonden de verhalen van mensen met financiële problemen centraal. Deze verhalen onderschrijven de noodzaak om het proces van schuldhulpverlening te versnellen. Een doel waaraan het Schuldenknooppunt een duidelijke bijdrage levert.

Stand Schuldenknooppunt goed bezocht

Nico Wuarbanaran (serviceteam Stichting Schuldenknooppunt) bemande een informatiestand. De stand werd bezocht door beleidsmedewerkers, ervaringsdeskundigen, gemeenten en andere overheidsinstanties. De meeste vragen gingen over de functionaliteit van het Schuldenknooppunt en wie al deelneemt aan het Schuldenknooppunt.  

Aanwezige organisaties conferentie Aanpak van Geldzorgen, Armoede en Schulden

Ook aanwezig waren: het CIIO, CJIB, Divosa, Erasmus Universiteit, Gemeente Utrecht, Gers met Geld/ Gro-Up Buurtwerk, Hogeschool Utrecht, BZK/ ICTU, Jeugdeducatiefonds, KidsRights, Kwadraad, Warm Rotterdam, Landelijke Cliëntenraad, Nationale Ombudsman, No5 foundation, NVVK, Rijksuniversiteit Groningen, Sam& voor alle kinderen, Schuldenknooppunt, Sociaal Werk Nederland, Syncasso, UWV, VNG en 113 Zelfmoordpreventie.

Meer weten over het Schuldenknooppunt?

Meld je aan voor een van de informatiebijeenkomsten die maandelijks worden georganiseerd. Aansluiten gaat in twee eenvoudige stappen. De snelste manier is om aan te sluiten via het webportaal voor schuldeisers en schuldhulpverleners.