Menzis is per 1 augustus aangesloten op het Schuldenknooppunt. Hiermee zet Menzis een belangrijke stap om het schuldentraject te verkorten. Dit past bij de zorgen voor de gevolgen van de hoge inflatie en sluit naadloos aan op de eigen schuldenaanpak. Menzis begrijpt als geen ander dat stress en kopzorgen bij mensen met financiële problemen een negatieve impact op de gezondheid kan hebben. Menzis wil deze neerwaartse spiraal doorbreken. Werken via het Schuldenknooppunt helpt hierbij.

Jan Willem Kistemaker, Teammanager Creditmanagement bij Menzis: “Hoe eerder er gestart kan worden, hoe beter. Zo versnellen we het schuldentraject en lopen betaalachterstanden niet verder op. Gezien de stijgende energieprijzen verwachten we een groeiende groep mensen die hun rekeningen niet meer kunnen voldoen. Dat willen wij voor zijn. Het effect van het Schuldenknooppunt valt of staat natuurlijk wel met de massa. Daarom roepen we andere schuldeisers op om ook voor de winter de stap te nemen om aan te sluiten.”

Waarom Menzis aansluit bij Schuldenknooppunt

Jan Willem vertelt dat Menzis al vroeg betrokken was bij de ontwikkeling van het Schuldenknooppunt. Na de lancering heeft Menzis het Schuldenknooppunt op de voet gevolgd en ervaringen opgehaald bij deelnemers. Diverse Menzis collega’s woonden de informatiebijeenkomst van het Schuldenknooppunt bij. Het aansluiten van grote spelers uit de Schuldeiserscoalitie, zoals Vattenfall, Greenchoice, Achmea etc. en het feit dat deurwaarders al gebruik maken van het Schuldenknooppunt, was voor Menzis het signaal om ook door te pakken. Inmiddels heeft Wouter Weijenborg, Manager Debiteuren en Polis bij Menzis en lid van de schuldeiserscoalitie, zelfs plaatsgenomen in het bestuur van het Schuldenknooppunt

Jan Willem Kistemaker: “We zijn overtuigd van het nut, de noodzaak en de veiligheid van het Schuldenknooppunt. We denken dat gebruik maken van het Schuldenknooppunt op korte termijn de norm wordt. Diverse interne disciplines hebben de aansluiting voorbereid. Denk hierbij aan collega’s van security, compliance, governance en risk. Inmiddels staan alle lichten op groen. We verwachten medio Q3 de eerste berichten via het Schuldenknooppunt uit te wisselen. Binnenkort starten we een pilot bij een partner uit de regio.”

Hoe verliep het aansluitproces voor Menzis

“De voorbereiding had binnen de organisatie best wat voeten in aarde. Omdat het over persoonsgegevens gaat, dient er zorgvuldig gekeken te worden naar de verschillende risico’s. Het infoportaal op de website van het Schuldenknooppunt bood ons veel praktische ondersteuning in de onderzoeksfase. Ook het contact met Bart van de Ven was heel positief. In een informatieve sessie speciaal voor ons team, zijn al onze vragen beantwoord.  Daarna konden we verder. Op dit moment loopt het proces omtrent de aanvraag eHerkenning. Waar we vanwege de voortgang nu kiezen voor aansluiting via het webportaal, onderzoeken we samen met onze softwareleverancier Oracle de mogelijkheid van een system to system koppeling. Maar dat is toekomstmuziek.” 

Op de vraag of Jan Willem nog verbeterpunten ziet, geeft hij aan dat het hem handig lijkt om een concreet stappenplan aan te bieden. Daar gaan we uiteraard mee aan de slag!

Meer weten over het Schuldenknooppunt?

Wilt u meer weten over het Schuldenknooppunt? Het Schuldenknooppunt organiseert elke maand informatiebijeenkomsten waarvoor u zich kunt aanmelden. Contact opnemen met het service team kan uiteraard ook. Aansluiten gaat in twee eenvoudige stappen. De snelste manier is om aan te sluiten via het webportaal voor schuldeisers en schuldhulpverleners. We helpen u graag op weg.