Op woensdagochtend 16 november ondertekende Hans Ouwehand, voorzitter Raad van Bestuur, namens het CAK de overeenkomst voor aansluiting op het Schuldenknooppunt. Vanuit stichting Schuldenknooppunt zette ook voorzitter Evert-Jan Slootweg zijn handtekening. Hiermee zet het CAK, als eerste grote uitvoeringsorganisatie van het Rijk, de stap om door gebruik te maken van het Schuldenknooppunt bij te dragen aan de gewenste versnelling van het schuldhulpverleningsproces. En op die manier mensen sneller uit de schulden te helpen.

Bij dit bijzondere moment waren verder vanuit CAK aanwezig Rémi Langenberg, strategisch adviseur en Folkert de Waard, manager bestuurszaken. Namens het Schuldenknooppunt waren Marianne Oostrik, directeur a.i. en Nicoline Maes, communicatieadviseur aanwezig.

Schulden zorgen voor groter beroep op zorg

Hans Ouwehand: “Met dit initiatief helpen we burgers. En zetten we ons, naast de maatregelen die we al nemen, in voor dit belangrijke maatschappelijk probleem. Schulden zijn een belangrijke oorzaak waardoor mensen een groter beroep doen op de zorg. Door bij te dragen aan een efficiënter schuldhulpverleningsproces dragen we ook bij aan de preventie van zorg. 

Hopelijk sluiten nu meer overheidsorganisaties aan. Zeker omdat het Schuldenknooppunt ook garant staat voor de veilige uitwisseling van gegevens. Daarom voelt het ook goed dat de aansluiting op het Schuldenknooppunt nu een feit is.”

Schuldenknooppunt blij met voortrekkersrol CAK

Evert-Jan Slootweg: “We zijn erg blij met de stap die het CAK heeft gezet en de aansluiting op het Schuldenknooppunt gerealiseerd is. Het CAK behoort samen met het CJIB en de Belastingdienst tot de grootste schuldeisers onder de uitvoeringsorganisaties. De aanpakkersmentaliteit en positieve houding van het CAK ten opzichte van het Schuldenknooppunt helpen ons in de gesprekken die wij met de andere instanties voeren.”

Het Schuldenknooppunt verbindt initiatieven

Marianne Oostrik: “Er zijn veel verschillende initiatieven op het gebied van schulden. Organisaties moeten een afweging maken: waar moet ik beginnen, wat heeft de hoogste prioriteit? Het mooie is dat Schuldenknooppunt al die initiatieven met elkaar kan verbinden, waardoor er procesversnelling kan plaatsvinden. De nut en noodzaak van het Schuldenknooppunt is bij vrijwel iedereen duidelijk. Ook het CJIB heeft haar intentie uitgesproken om aan te sluiten en de belastingdienst onderzoekt op welke manier volgend jaar een pilot met een aantal grotere schuldhulpverleners gestart kan worden. Dit is goed nieuws; er worden nu grote stappen gezet.”

Meer weten over het Schuldenknooppunt?

Het Schuldenknooppunt organiseert elke maand informatiebijeenkomsten waarvoor u zich kunt
aanmelden
. Aansluiten gaat in twee eenvoudige stappen. De snelste manier is om aan te sluiten via het webportaal voor schuldeisers en schuldhulpverleners.